طبس- فهیمه سادات حقانی/ "یلـــــــــدا"، یا "شب چلـــه"، بلندترین شب سال در نیمکره ی شمالی است.شبی که از شامگاه سی آذر تا بامداد یکم دی ماه ادامه دارد.
واژه ی یلدا ریشه ی سریانی دارد و به معنای "میلاد" و "تولد" است.و چون شب یلدا با میلاد مسیح تطبیق می کرده ، از این رو بدین نام ،نامیده شده است.
چله و جشن هایی که در این شب برگزار می شوند،یک سنت باستانی است که هر ساله در طبس نیز اجرا می شود. و بیشتر از واژه ی "شب چراغانی"برای این شب استفاده می شود،دلیل این نامگذاری این است که در قدیم هر مهمانی برای رفتن به شب نشینی ،چراغی را همراه خود می برده و بدلیل فراوانی چراغ ها ،عبارت چهل چراغ که نشانه ی کثرت است را به کار می بردند.شب چراغانی در طولانی ترین شب سال ممکن است گاها تا نزدیک طلوع آفتاب ادامه یابد.این شب نشینی معمولا با حضور کل اعضای خانواده برگزار می گردد، و بزرگترهای فامیل خاطراتشان را برای کوچکترها بازگو می کنند.
آیین شب یلدا ،خوردن آجیل مخصوص،خشکبار، هندوانه،انار ،شیرینی و ... است، که هر کدام جنبه ی نمادین دارند و نشانه ی برکت،تندرستی، فراوانی وشادکامی هستند.
از دیگر مراسماتی که در این شب کم و بیش برگزار می شود، هدیه دادن داماد به نامزدش است که در قدیم امری اجباری بوده است.در این شب نشستن دور کُرسی،فال گرفتن از کتاب حافظ و خواندن شاهنامه ی فردوسی مرسوم است.
همه ی این ها ترفندهایی است تا خانواده ها را گرد هم جمع کند و بلندترین شب سال را با شادی و خرسندی به سپیده برسانند.
اکنون،یکی،دو سالیست که شب یلدا با محرم و صفر مقارن گشته و از آن جایی که مسلمانان نه تنها در طبس بلکه در کل ایران اسلامی، احترام خاصی برای ایام عزای سرور و سالار شهیدان قائلند، مراسم شب یلدا بسیار کمرنگ تر از سال های قبل برگزار می گردد.
عشق و محبتی که ایرانیان از ابتدا تا کنون به اهل بیت عصمت و طهارت داشته اند، باعث شده تا به حرمت این ایام سیه پوش و چله نشین عزای حسین (ع) باشند.
امید که يلدای طولانی غيبت به طلوع زيبای خورشيد ظهور برسد ؛ آمين
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 13,ژانویه,2025